úterý 31. března 2020

Pesto - různé recepty



Pesto bazalkové
základ receptu je z knihy Pesto zakoupené z amazonu, ale dala jsem víc bazalky, méně oleje a přidala jsem citronovou šťávu
* 4 šálky bazalky (2 celé svazky z trhu otrhané a trochu posekané)
* 1/4 šálky pínie (35 g)
* 1/4 šálky grana padano strouhaný (25 g)
* 2 stroužky česneku
* asi 1/3 šálky oleje olivového
* větší lžička citronové šťávy

-----------------------------------

Pesto rukolové s pistáciemi
* 40 g rukoly (půl sáčku)
* 1/4 šálky pistácií (35 g)
* 1/8 šálky grana padano strouhaný (12-13 g)
* 1 stroužek česneku
* 1/4 šálky oleje olivového

-----------------------------------

Pesto mátové s pistáciemi 
(je takové zvláštní, nevšední chuť, každodenní volba to není)
* dvě hrsti mátových lístků (cca z dvou malých svazečků)
* 1/4 šálky pínie (35 g) - pokud jsou solené, stači sůl z nich, pokud ne trochu dosolit
* 1/8 šálky grana padano strouhaný (12-13 g)
* 1/4 šálky oleje olivového
* limetková šťáva podle chuti (když není, stačí citronová)

-----------------------------------

Pesto mix (velmi oblíbené)
* asi půlka balení nebo 2/3 salátového mixu (obvykle polníček, rukola, špenát, malé lístky salátu, bývá často i včetně lístků červené řepy), jinak to samé co bazalkové pesto - poměrem je tam akorát víc ořechů či pínie
* 1/4 šálky pínie (35 g)
* 1/4 šálky grana padano strouhaný (25 g)
* 1 větší stroužek česneku nebo dva střední - i takto víc
* asi 1/3 šálky oleje olivového, dávám od oka
* větší lžička citronové šťávy
*** jindy jsem nahradila olej sezamovým a místo pínie vlašské - vynikající!

-----------------------------------

Pesto z medvědího česneku
* medvědí česnek - svazek
* 1/8 šálky grana padano strouhaný (12-13 g)
* hrst vlašských ořechů
* 1/4 šálky oleje olivového (nebo víc, podle konzistence, záleží jak je svazek velký)

-----------------------------------

Koriandrové milujeme, klasika s vlašáky - sice nemám sepsané, ale najde se snadno na netu

Pesto jde připravit prakticky z čehokoliv zeleného jedlého - třeba i z kopřiv :-) - to jsem nezkoušela, ale až půjdeme ven... Nebo pesto z mrkvové nati (také nevyzkoušeno, ale nať samotná chutná docela dobře, může to být moc dobré využití "jinak odpadu".


Jde také do zbytku zeleného mixu bylinek, pokud jich máte málo, přidat hrst černých oliv a jinak přísady jako do pesta obvykle. Z čistých černých je to pak olivová tapenáda :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...