čtvrtek 2. dubna 2020

Škvarkové pagáče - kváskové

Recept je z mé oblíbené skvělé stránky Helenkine dobroty.
Nezapomeňte se  porozhlédnout, je tam toho spousta - jak z kvásku, tak z droždí 
+ jiných dobrot a užitečných postupů.

Chuťově jsou lepší, než z droždí, alespoň co se nás týče, chutnají nám víc.


 Pro jistotu přidávám fotopostup (prokládání najdete také u Helenky).

 Těsto po 12 hodinách kynutí - bílé nakyne hodně, škvarkové málo.

 Těsto rozválet.
 Na dvě třetiny rozetřít škvarkovou hmotu.

Přeložit nepotřenou část na škvarkovou.

 Přeložit jednu část přes druhou.

 Oba dva konce přeložit přes sebe.

Zakrýt a nechat 20 minut nakynout.

 Rozválet a znovu poskládat jako předešlé. Opět 20 minut - překládat a opakovat celkem 3x kytnutí, rozválení a překládání.

 Závěrečné vyválení na tloušťku asi 1 cm.

 Na zdobení někdy místo nařezání na zrychlení používám váleček na sušenky.

Vykrájet kolečka, já v čase nouze z důvodu zrychlení používám rádýlko a projedu těsto na kostky, Pro úsporu času někdy vynechám třetí překládání a válení.
Dát na plech s malými odstupy, ještě trochu naskočí, nechat kynout asi 2 hodinky zakryté. V poslední půl hodine rozhicovat troubu.
Pomašlovat vajíčkem, posolit, šup do trouby a upéct podle trouby a teploty 12 až 15 minut 
(já dávám vyšší 200 stupňů a peču kratší dobu).

Nechat vystydnout na mřížce.


Povedou se ikdyž je přeložíte jen 2x, jen budou trochu méně lístkovat a méně naskočí,
na chuti to ale tolik nezmění. 
Kváskovým je ale potřeba dopřát čas, drožďové verzi postačí i kratší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...