neděle 22. března 2020

Nadýchané rohlíky s majolkou

Dnes jsou rohlíčky obzvláště vypečené, pane Werichu <3

Variant na majolkové pečivo běhá po internetu hodně, původně snad šlo o zužitkování zbylé majonézy (vždyť jde o tuk a vejce). Po zjištění, co to pečivem dělá, jak skvěle chutná, se počet receptů rozrostl. Nám chutnají opravdu moc, takže nezůstalo jen u využítí zbytkové majolky, jsou zařazené do pravidelného domácího jídelníčku.


Recepty najdete například tadytady, tady, tady, tady nebo tady - prostě o majolkové pečivo (základní, slané i sladké), zavadíte na každém kroku a nejspíš se nepovede snadno zjistit, kdo je autorem onoho skvělého nápadu.

Pro ty, kdo neradi brouzdají po netu či nenavštěvují sociální sítě, přepisuji znění receptu:

Suroviny: 
* 250 ml mléka
* majonéza(100ml) - ideálně domácí
* 1/2 kg hladké mouky
* 1 lžička cukru
* 1 lžička soli (málo slané, já zvyšuji na 2)
* 1/4 kostky droždí (nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí)

Příprava je klasická jako u rohlíků, kvásek z částli vlažného mléka, cukru a droždí nechat vyběhnout, poté přidat do ostatních sypkých ingrediencí, zamíchat zbylé mléko, hníst asi 10 minut robotem nebo ručně, až je těsto hladké a začne se odlepovat od mísy (trochu lepí pořád, konzistenci postupně vychytáte). Těsto nechat zakryté nakynout cca 40 minut, poté rozdělit na 8 až 10 kusů, vytvořit bochánky a nechat přikryté asi 10 minut odpočinot. Vyválet a vytvarovat rohlíky, rozložit na plech, postříkat vodou, zakrýt a nechat ještě aspoň 20 minut dokynout, zatím vyhřát troubu. Poté upéct, délka pečení závisí od  trouby (já peču ve vyhřáté troubě cca na 200 stupňů 10 až 12 minut) se zpařením (chrstnu trchu vody když vkládám rohlíky do pekáčku, který mám vždy nahřátý v troubě).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...