sobota 9. března 2013

Vanilkové rohlíčky v bio úpravě

Pokud peču, snažím se většinou o zdravejší varianty. Čtu, hledám, googlím a pak kombinuji a zkouším, až vypadne recept, který je nejen zdravější, ale také chutný. Tradiční vanilkové rohlíčky také prošly úpravou - zde je opravdu slušná varianta, která chutná i těm, kterým o zdravé jídlo zrovna nejde a spíš nad ním ohrnují nos :-)



Recept:

* 110 g celozrnné špaldové hladké mouky bio
* 40 g pohankové mouky bio
* 50 g mletých lískových oříšků
* 100 g másla (to dávám klasické, bio vyšlo v testě jako absolutní propadák)
* 18 g jemného třtinového cukru sunacat s melasou bio (countrylife)
* 2 lžíce vanilkového cukru bio (používám Sonnentor, je krásně jemný)

Zamísit těsto, nechat přes noc odpočinout v lednici, ráno vybrat a nechat při pokojové teplotě, plnit postupně do formy a rohlíčky pak skládat na plech vyložený pečícím papírem, péct ve vyhřáté troubě na středním stupni (plynová trouba stupeň 6 po dobu 6 až 10 minut podle velikosti rohlíčků). Ještě teplé obalovat v směsi bio jemného třtinového cukru a bio vanilkového cukru. Na obalování by asi šlo použít také sušené ovesné mléko, pro vanilkové rohlíčky by bylo dobré smíchat jej s vanilkovým cukrem (mléko jsem nezkoušela, ale prý ani není poznat, má i samotné nasládlou chuť). 

Používám formičku střední velikosti od řezbáře, kterého najdete na Fleru pod nickem ARVAVNAJ a musím velmi pochválit, pracuje se s ní báječně. Je to však trochu jiné než jsme zvyklí, základní návod od výrobce je nevymazávat, jen vysypat moukou. Tento postup funguje, ale je dost zdlouhavý, někde jsem narazila na doporučení formovat kuličky, vyválet v mouce pak vtlačovat do formičky, moc se mi to ale neosvědčilo (kulička by byla vhodná spíš pro jiné tvary, rozmáčknutím do délky rohlíčku "vyleze" nepomoučené těsto a následně lepí.

Po odzkoušení ideálního množství do formičky jsem tvarovala malé válečky a ty pak obalila potřásáním v talířku s moukou, pak to šlo opravdu krásně a rychle.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...