Recept je z mé oblíbené skvělé stránky Helenkine dobroty.
Nezapomeňte se porozhlédnout, je tam toho spousta - jak z kvásku, tak z droždí
+ jiných dobrot a užitečných postupů.
Chuťově jsou lepší, než z droždí, alespoň co se nás týče, chutnají nám víc.
Pro jistotu přidávám fotopostup (prokládání najdete také u Helenky).
Těsto po 12 hodinách kynutí - bílé nakyne hodně, škvarkové málo.
Těsto rozválet.
Na dvě třetiny rozetřít škvarkovou hmotu.
Přeložit nepotřenou část na škvarkovou.
Přeložit jednu část přes druhou.
Oba dva konce přeložit přes sebe.
Zakrýt a nechat 20 minut nakynout.
Rozválet a znovu poskládat jako předešlé. Opět 20 minut - překládat a opakovat celkem 3x kytnutí, rozválení a překládání.
Závěrečné vyválení na tloušťku asi 1 cm.
Na zdobení někdy místo nařezání na zrychlení používám váleček na sušenky.
Vykrájet kolečka, já v čase nouze z důvodu zrychlení používám rádýlko a projedu těsto na kostky, Pro úsporu času někdy vynechám třetí překládání a válení.
Dát na plech s malými odstupy, ještě trochu naskočí, nechat kynout asi 2 hodinky zakryté. V poslední půl hodine rozhicovat troubu.
Pomašlovat vajíčkem, posolit, šup do trouby a upéct podle trouby a teploty 12 až 15 minut
(já dávám vyšší 200 stupňů a peču kratší dobu).
Nechat vystydnout na mřížce.
Povedou se ikdyž je přeložíte jen 2x, jen budou trochu méně lístkovat a méně naskočí,
na chuti to ale tolik nezmění.
Kváskovým je ale potřeba dopřát čas, drožďové verzi postačí i kratší.
Žádné komentáře:
Okomentovat