Suroviny:
* hladká mouka
500 g
* mléko
300 ml
* rozpuštěné máslo
2 lžíce
* žloutek
1 ks
* cukru 1 lžička
* cukru 1 lžička
* sušené droždí
1 a 1/2 lžičky (cca 7 g)
* sůl 1 lžička
* sůl 1 lžička
* vejce na pomazání
1 ks (já používám žloutek rozkvedlaný s mlékem)
* mák, nebo semínka na posypání
Příprava je opět klasická, kvásek z droždí, lžičky cukru a cca třetiny teplého mléka, nechat vzejít. V míse vypracovat s ostatními ingrediencemi do hladka (začátek dělám vařečkou, pak hnětu rukama). Zakrýt a nechat vykynout hodinku až hodinku a půl.
Těsto po vykynutí vyklopit na vál, rozdělit na kusy (ja z něj udělám 10 ks). Nepoužívám tady pletení ze tří pramenů, ale osvědčené z jednoho pramene - návod na pletení má například Cuketka. Když se válí pramen, podstané je nenasypat tam tunu mouky, těsto nijak moc nelepí a dělá se s ním krásně, prameny válím rukama přímo na kuchyňské desce, k válu se málo lepí, k desce tak akorát. Délku jednoho pramene mám cca 30 až 35 cm (jako pomůcku mám vedle pro lepší odkad prkénko s touto délkou).
Nechám přikryté dokynout 20 až 30 minut, za tu dobu roztopím troubu na 220-230 stupňů, houstičky před pečením potřu rozkvedlaným žloutkem s mlékem (na 1 žloutek asi 2 lžíce mléka), posypu (tady bílý mák) a šoupnu do trouby. Zapařím studenou vodou do pekáčku a peču cca 12 až 15 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat