čtvrtek 8. února 2024

Staré kekse pečené po novom - v elektrickom vaflovači

Tieto KEKSE robievala v železách nad sporákom moja starká, pamatám si ich z destva. 

Pochádzajú z Nemecka - kto sa chce dočítať o ich histórii, ako sa piekli kedysi 

a ako sa hľadal recept, kliknite na príspevok

--> Starkine KEKSE pečené v železách nad sporákom <-- 


Nájdete tam starý recept, ktorý som získala od rodákov, Podľa neho som miernej úprave urobila KEKSE v elektrickom vaflovači (takto ich dnes pečú v Nemecku).

Starý tradičný recept na kekse z Kokavy

* 550 g hladká múka
* 200g cukor práškový (ubrala som na 170 g, nemáme radi veľmi sladké)
* 200 g maslo 
* 2 vajcia 
* 1 prášok do pečiva 
* 1 vanilkový cukor (hlavne nie vanilínový, fakt dajte vanilkový) 
* nastrúhaná citrónová kôra

Zamiesiť cesto, dobre sa mi robí s vychladeným (cesto sa dá skladovať v chladničke - myslím, že týždeň v pohode, takto to občas robím aj s inými sušienkami). Často si cesto rozdelím na dve časti a keď prvá upečená dávka zmizne (a je to rýchlo, ku káve sú ideál :), upečiem druhú polovicu.

Z vychladeného cesta si urobím malé guličky cca 2-2,5 cm v priemere.

Bude záviseť od toho, aký máte vaflovač (sú různe hlboké, tento je malý a pomerne plytký). Ak chc

Používam malý vaflovač Bomann - tu je podobný inej značky - Clatronic,

Vaflovač je potrebné vopred rozohriať a vychytať si stupeň, pri ktorom je v tom vašom pečenie akurát, čas sa tiež bude možno líšiť. Keď je vaflovač dobre rozohriaty, položím na "stredy srdiečok" vaflovača guličky cesta a pomalým pohybom zavriem a nastavím si na minútke časovač.

U mňa je ideálne pečenie medzi stupňom na 3 a 4 z 5 stupňovej škály a akurát sú za 3 až 3 a pol minúty (pri stupni 4 už na tom mojom viac horia). 


Keď sú akurát upečené odoberiem a dám novú dávku. Keď ich vyberám z vaflovača, sú na povrchu zlatisté, vnútri ešte trochu mäkké (to sa ale stratí pri vychladnutí, sú krehké a chrumkavé). Aby sa povrch vaflovača nepoškodil, používam drevenú vidličku. Ak sa kekse lepia na povrch vaflovača, trochu potriem platne olejom, ale je to potreba len občas, cesto má v sebe hodne masla. 

Na záver pridám jeden tip na čistenie vaflovača  - trik som sa naučila na jednej zahraničnej oblátkovej skupine od pána, ktorý opravuje oblátkovače a vaflovače. Je jasné, že nesmú pod vodu, je to elektrický prístroj. Ale udržovať ho čistý je dôležité, niekedy tuk a nečistoty zatečú dovnútra. Po dopečení, vypnutí a vytiahnutí šnúry zo siete ešte za tepla! obrátim vaflovač nabok, podložený novinami a servítkou - stečie z neho vcelku dosť tuku a nečistôt a potom už stačí omiesť a utrieť povrch.

Z receptu mi z uvedeného množstva vyjde asi 120-140 keksov o priemere 4-5 cm, závisí na tom, aké dávky cesta dávate a aký máte vaflovač - ak sú tenšie a mešie, bude ich viac, hrubších a väčších bude menej. Nič vám nebráni skúsiť dať na stred valovača väčšiu placku a výsledný tvar sa pravdepodobne rozpadne na 5 kúskov po naznačených hranách. 

Skladovať je dobré v uzavretej nádobe - v plechovke, v sklenenej alebo aj v plaste - hlavné je uzavrieť, aby zostali krehké a nenatiahli vlhkosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...