Sezamové sušenky (Katka -Nejlepší recety 3/2014, str.39)
Foto bylo krásné, lákavé, nešlo to nezkousit (pokusila jsem se dodržovat, tak svěle obrázek vypadal) - ale on to asi nikdo nevyzkoušel, než to uveřejnil :-) - kdyby se to mělo válet a vykrajovat, no potěš... Už podle konzistence těsta by to nešlo, zafungovalo spíš dělání hromádek a roztlačování prsty.
Původní recept:
* 75 g změklého másla
* 200 g hnědého pískového cukru (dala jsem 170 a na můj vkus jsou i tak přeslazené)
* 1 vejce
* 1/2 lžičky vanilkového extraktu
* 120-130 g hladké mouky (dala jsem 130 špaldové, příště půjde část celozrnné nebo trochu ovesné, podíl bych zvýšila na úkor cukru možná na 150 g)
* 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů (dávám vinný kámen)
* špetka soli
* 80 g sezamových semínek (měla jsem jen asi 60, zbytek jsem dosypala lněným - bude to jistě fungovat s jakýmikoliv semínky)
Změklé máslo vyšlehat do pěny s cukrem, vmíchat vejce a vanilkový extrakt. Přidat mouku prosátou s práškem do pečiva a sůl. Nakonec vsypat semínka, propracovat rukama nebo v robotu (já něchala hňácat robot).
V receptu se doporučuje válení a vykrajování, jako druhá možnost roztlačit rukama. Válet by to opravdu nešlo, těsto je lepivé.
Osvědčilo se dělání hromádek na plech s následným roztlačením prsty.
Pokud je neroztlačíte, půjde to také, ale nevzniknou placičky, ale bochánky a nejsou tak křupavé.
Zkusila jsem to - na obrázku v pravém horním rohu je vidět rozdíl mezi sušenkou z neroztlačené hromádky a z hromádky "uhňácané" prsty do tvaru placky.
Pečou se ve vyhřáté troubě při asi 180 stupních cca 7 až 9 minut. Já peču na horkovzduchu, v polovině času plech otočím, u ventilátoru to žhaví víc.
Po vyndání z trouby jsou hodně měkké, nechat malinko vystydnout - po zatuhnutí je přenést na mřížku.
Výborné - příště méně cuku a bude se mírně pozměňovat poměr mouky
Celkem dávka vydá na cca 30 sušenek, podle toho, jak velké je chcete.
Žádné komentáře:
Okomentovat