Recept jsem - jak už je mým dobrým zvykem - mírně upravila. Cukru jsem dala jen 3/4 šálku (část třtinový), pozměníla jsem mouku (část tvoří špaldová). Prášek do pečiva jsem nahradila vinným kamenem a snižila množství, bohatě stačí 1/2 lžičky - ottisky jsou pak lépe viditelné, těsto se při pečení méně nabyde a vzor bude výraznější.
Kompletní recept po úpravě:
- 225 g změklého másla
- 1/2 šálku pískového cukru
- 1/4 šálku světlého třtinového cukru
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek celozrnné špaldové mouky (dávám bio)
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky vinného kamene
- 1/2 čajové soli
- 1 velké vejce
Někdy se může těsto mírně lámat či trhat, pracuje se s ním dobře, ale není ideální na velké tvary (mohou se špatně se přenášet).
Péct ve vyhřáté troubě na 150 stupňů C 10 az 12 minut (obvykle peču 5 minut z jedné strany, otočím a dalších 5 minut, pokud není propečené, přidám ještě 2 minuty). Pečení na horkovzduchu není ideální, více zahnědnou okraje a někdy se středy zvednou - osvědčilo se mi spíš nastavení na konvenční pečení.
Sušenky se hodí jak na obtiskování, tak také jako podkladové na další zdobení.
Žádné komentáře:
Okomentovat